RTVS a ČT sa budú navzájom podporovať

03.05.2013 Bratislava

Bratislava 2. mája (TASR) - Spoluprácu v oblasti programovej tvorby a spravodajstva, vývoj spoločných formátov, ale aj kooperáciu v oblasti techniky, technológií či marketingu zabezpečí Memorandum o spolupráci, ktorú dnes podpísali generálni riaditelia RTVS a Českej televízie Václav Mika a Petr Dvořák. Televízie si na základe tohto memoranda budú vzájomné poskytovať informácie a vedomosti vedúce k posilneniu a skvalitneniu svojich programových služieb.

Ako informoval hovorca RTVS Richard Šümeghy, podpis memoranda sa uskutočnil počas dnešného stretnutia šiestich verejnoprávnych televízií stredoeurópskeho regiónu na pôde ČT na Kavčích horách v Prahe.

"Česká televízia je pre nás inšpiráciou a vzorom v mnohých oblastiach a práve na spoločných základoch a tradíciách oboch médií chceme stavať aj v budúcnosti," povedal generálny riaditeľ RTVS Václav Mika, ktorý v tejto súvislosti pripomenul aj symboliku tohtoročného 60. výročia Československej televízie.

Mika dodal, že zámerom memoranda je určiť rámec vzájomnej dlhodobej spolupráce v oblasti tvorby a produkcie audiovizuálnych a kinematografických diel, ako aj v oblasti spravodajstva, športu, hudobných a zábavných podujatí. Generálny riaditeľ ČT Peter Dvořák podotkol, že podpísanie memoranda bolo súčasťou stretnutia, ktoré sa zaoberalo kooperáciou stredoeurópskych verejnoprávnych televízií "Memorandum naznačuje širšie možnosti spolupráce i s ďalšími krajinami v regióne," povedal Dvořák.

Na základe memoranda ponúkne ČT licencie pre územie Slovenska prednostne verejnoprávnej RTVS. "Okrem už dlhodobejšie uvádzaných dokumentárnych cyklov Na ceste má RTVS licenčné práva aj na vianočnú rozprávku Šťastný smoliar či seriál Cirkus Humberto," uviedol hovorca RTVS. Dodal, že rokovania medzi oboma televíziami smerujú aj k prednostnému poskytnutiu licencie na seriál Sanitka II.

"ČT a RTVS budú intenzívnejšie spolupracovať aj na posilňovaní postavenia verejnoprávnych médií na mediálnom trhu, napríklad v prípade nových médií či v oblasti digitalizácie," uviedol Richard Šümeghy.
 

Vyberte región